Bemutatkozunk

Szeretettel köszöntünk a Hallgatói Önkormányzati Testület nevében megújult honlapunkon!

  

Ha ezeket a sorokat olvasod bizton állíthatjuk, hogy jó döntést Hoztál, amikor a pécsi jogi kar mellett döntöttél. A honlap célja a hallgatók és érdeklődők számámra kellő információt szolgáltasson a karon történtekről. Az egyes menüpontokban részletesen tájékozatást adunk a karon történő eseményekről, a karon kívüli állás- és lakhatási lehetőségekről továbbá egyéb kikapcsolódási és kultúrális lehetőségekről, hogy változatossá varázsoljuk a mindennapokat. A Hallgatói Önkormányzat a hallgatói érdekképviseletet hívatott ellátni, ha érdeketek sérelmet szenvedne keressetek bátran és bizalommal Minket, a kapcsolat fül alatt mindent megtaláltok!

 


Isten hozott a Pécsi Tuodmányegyetem Állam- és Jogtudományi Karán,

Isten hozott Pécsen!

 

10 ok a hallgatói vélemények szerint, amiért jó közénk tartozni:

  1. Mert ez az egyik legszínvonalasabb jogi képzés Magyarországon
  2. Mert itt mindíg otthon érzem magam
  3. Mert Pécs a legszebb város
  4. Mert a Jog kismillió lehetődéget rejt magában
  5. Mert itt olyan oktatók tanítanak akik inspirálnak és motiválnak
  6. Mert bármit el szeretnék érni ITT segítenek ebben
  7. Mert szeretnék értékes kapcsolati tőkére szert tenni már az egyetem alatt
  8. Mert országosan elismert a Pécsi Jogász diploma
  9. Mert itt olyan hallgatókkal tanulhatok együt akik segítenek kihozni belőlem a lehető legtöbbet
  10. Mert ez a pár év egy életre ideköt

Mert itt egy olyan közösséget találsz ami kihozza belőled a legjobbat! 

Karunk hallgatói szervei:

Az Óriás Nándor Szakkollégium (ÓNSZ)

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Kari Tanácsa – a Hallgatói Önkormányzati Testület kezdeményezésére – 2012 decemberében úgy határozott, hogy az Óriás Nándor Szakkollégium a jövőben a Kar szervezeti egységeként folytatja tevékenységét. A döntés megalapozását szolgáló egyeztetetések során világossá vált, hogy a Kar és a hallgatói önkormányzat vezetésének feltett – és egyben közös – szándéka, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező pécsi jogászképzés minőségét fenntartandó, mintegy azt kiegészítendő szándékoznak támogatni a Kar részeként működtetendő szakkollégiumot. Az újjászerveződő szakkollégium célja és rendeltetése, hogy a legkiválóbb hallgatók szakmai fejlődésében segítséget nyújtson, hozzásegítse a tagokat korszerű és magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudás megszerzéséhez, és egyidejűleg pozitív közösségi élményekkel gazdagítsa tagjainak életét.

Kik felvételizhetnek hozzánk?

Az Óriás Nándor Szakkollégiumnak tagja lehet a Kar minden olyan nappali munkarendes, jogász szakos hallgatója, aki legalább két lezárt egyetemi szemeszterrel rendelkezik, és a hallgatói jogviszonya aktív. Felvételt az nyerhet, akinek a felvételi jelentkezéssel érintett félévet megelőző két lezárt szemeszterben a súlyozott tanulmányi átlaga legalább 4.00, illetve a választott tagozat tudományterületéhez tartozó kötelező tantárgyak tekintetében a számtani tanulmányi átlaga legalább 4.50. A leendő tagokat felvételi eljárás útján választjuk ki. Minderről bővebb ismertető a Felvételi Szabályzatunkban található.

Mit érhetsz el velünk?

Amennyiben csatlakozol hozzánk, számtalan lehetőséggel leszel gazdagabb. Amellett, hogy tagjainknak folyamatos pályázati lehetőséget nyújtunk, igyekszünk versenyeredményekkel tarkítani egyetemi eredményeiket. Példa erre, hogy Közjogi Tagozatunk 2013-ban elnyerte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Magyar Rendészettudományi Társaság Migrációs Tagozata által közösen kiírt menekültügyi témájú országos tudományos pályázat második helyezését. Mindemellett szakkollégiumunk két-két hallgatója, Daka Marija és Cseporán Zsolt harmadik, Pulai Gábor és Lukonits Ádám pedig második helyezést értek el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium „Jó Állam koncepció” pályázatán. Mindazonáltal nem csak a tapasztalt tagjaink érnek el szép eredményeket, jól mutatja ezt az is, hogy szakkollégiumunk két friss tagja, Bárány Viktória Fanny és Havasi Bianka első helyezést értek el a Jövő Közigazgatásáért Alapítvány Szamel Lajos tudományos ösztöndíj pályázatán. Azonban nem csak tagozati, hanem szakkollégiumi szinten is képesek vagyunk ragyogó eredmények felmutatására, hiszen az ÓNSZ 2014 tavaszán első helyezést ért el a debreceni Praetor Szakkollégium által kiírt országos jogász szakkollégiumi tudományos vetélkedőn. A tudományos pályázatok, versenyek mellett igyekszünk állandó konferencia- részvételeket biztosítani és tudományos kirándulásokat szervezni hallgatóinknak. Ennek keretében szakkollégiumunk – szervezőként vagy résztvevőként – olyan konferenciákon képviseltette magát, mint a III. Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencia, az I. Pécsi Egyházjogi Konferencia, a vilniusi „Application of international law into domestic courts” című nemzetközi és európajogi tárgyú konferencia, a „Freedom, security and justice – crossing borders” című európajogi tárgyú konferencia, valamint a kolozsvári Mikó Imre Szakkollégium által szervezett büntetőjogi tárgyú VII. Szakmai Bízunk benne, hogy sikerült pozitív benyomást keltenünk, illetőleg hogy bemutatkozásunk megfelelően közvetíti azt az igen sokrétű tevékenységet, amit Szakkollégistáink végeznek.

7622 Pécs, Dohány utca 1-3., 018. terem

e-mail:

 

 

Expressis Verbis

Az Expressis Verbis a Pécsi Állam-és Jogtudományi Kar hallgatói által írt és szerkesztett, a szorgalmi időszakban megjelenő kiadvány. A Jogi Kar a hallgatói újságokat tekintve több évtizedes múlttal rendelkezik. A Dili Flepni, a Glosszátor és a Lucidum Intervallum elnevezéseket viselő lapok rendkívül nagy hagyományokat teremtettek. Mindezek után 1996-ban került sor Expressis Verbis megalapítására, amely a mai napig őrzi és viszi tovább az évtizedes tradíciókat. A szerkesztőség rengeteg tehetséggel büszkélkedhet, akik különböző művészeti versenyeken helyezést értek el, és már saját novellás kötetük vagy verses kötetük jelent meg. Az írók mellett fotósok és rajzművészek is szerepelnek a csapatban.
A tagok között megtalálhatóak a nappali tagozatos hallgatók, és egyaránt levelezősök is. Legnagyobb örömünkre pedig a már végzett, de szeretettel visszajáró és alkotó diákok is jelen vannak.
A szerkesztő csapat minden tagja különleges. Egy apró kincsesláda, amiben értékes ékkövek találhatóak, amelyek évről évre egyre fényesebbé válnak. A szerkesztőségbe való felvételre nincs kikötés, bárminemű művészetre nyitottak vagyunk.
Úgy gondoljuk, hogy napjainkban a művészet és a kultúra támogatása jelentős feladat elszürkülő és elsekélyesedő világunkban. Szeretnénk felkarolni mindenkit, akinek művészi, írói, alkotói vénája van, hogy velünk, a szerkesztő csapattal együtt tegye dicsőségesebbé az Expressis Verbis nevét.

Weich Lili főszerkesztő

EV iroda:Dohánygyár u. Z épület -1. szint

e-mail: 

 

Fiatal Értelmiségi Klub (FÉK)

A Fiatal Értelmiségi Klub bejegyzett hallgatói szervezetként 1993 óta van jelen a pécsi jogi kar életében Az elmúlt 20 év alatt a FÉK által szervezett programok számtalan hallgató tudását bővítették és biztosítottak számukra az egyetemi évek sajátos hangulatára jellemző új, tartalmas élményeket. A FÉK legfőbb feladata, hogy szervezett keretek között teremtse meg a lehetőséget minden hallgatónak, hogy olyan elismert szakemberekkel találkozhassanak, akikkel más formában nem volna lehetőségük. Programjain az azon résztvevő hallgatók megismerkedhetnek a szakmájukban elismert vendégelőadók hivatásával, azzal kapcsolatos élményeikkel, és nem utolsó sorban tanácsokat kaphatnak tőlük jövőképük tervezésében. A FÉK célja tehát, hogy az egyetemen szerzett elméleti tudást a gyakorlati világ ismereteivel is színesítse. Kiemelhető törekvése továbbá, hogy az itt töltött évek minden hallgatónak tartalmasan, hasznosan és élményekben gazdagon teljenek. Szakmai programjai mellett hangsúlyt fektet a kötetlenebb rendezvényekre, hiszen az egyetemisták életéből nem maradhat ki a kulturált szórakozás sem. A szervezet működése során kialakult hagyományos programok mint például a börtönlátogatások, szabadegyetemek, szakmai orientációs előadás sorozatok, borkóstolók közül mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább közelálló időtöltést. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a szervezet tagjai különböző előnyökben is részesülnek (pl. Erasmus pályázat + pont). Biztatunk mindenkit, hogy jelentkezzen programjainkra, kérdéseivel pedig bátran keresse fel a tisztségviselőink valamelyikét.

Nemes Boldizsár

elnök

tel.: +36 30 678 0262

e-mail:

 

 

SportoLAW

A SportoLAW 2011 december óta karunkon tevékenykedő kollegiális alapokon működő szervezet, amelynek feladata a Kari sportélettel kapcsolatos teendők ellátása. Elsődleges célja, hogy a Kar hallgatói szervezett kereteken belül heti rendszerességgel gyakorolhassák kedvenc testmozgásukat. A konkrét edzések megszervezésén kívül a SportoLAW különböző rendezvények szervezésével is "sportosabbá"  teszi a Hallgatók mindennapjait. Alakulása óta több sportverseny (Squash, Asztalitenisz), éjszakai program (SportoLAW-i összetartások a Jobb Mint Otthonban) és szakmai előadás (Kerekasztal  beszélgetés a stadionépítésekről a Jogász Napok keretein belül) is e szervezethez köthető. Nagyon sok szeretettel várunk minden mozogni vágyó hallgatót. Reméljük hamarosan Veled is találkozhatunk kézilabda, kosárlabda, pom-pom vagy focicsapataink valamelyikében!

Legyen az ÁJK a PTE legsportosabb Kara.

Balogh István

e-mail:

tel.: +36 30 842 58 57